Skip links

Google’s ‘Helpful Content Update’ om ‘Search-Engine First’ content te devalueren

Wat is de ‘Helpful Content Update’ en hoe werkt het?

Op 18 augustus 2022 kondigde Google een belangrijke update aan, genaamd de ‘Helpful Content Update’. Met deze update kan Google content onderscheiden die voornamelijk is geschreven voor zoekmachines en die daadwerkelijk nuttig en authentiek zijn voor gebruikers. Naast deze update hebben ze een aankondiging uitgebracht: “More content by people, for people in search.” Het komt overeen met een artikel met de titel ‘What creators need to know about Google’s Helpful Content Update , waarin de kwaliteitscriteria worden uiteengezet die Google evalueert als onderdeel van deze update.

De update werd in de week van 22 augustus 2022 uitgerold voor Engelstalige zoekopdrachten wereldwijd en later in andere talen.
Een belangrijk en interessant aspect van deze update is dat deze sitebreed is. Wat betekent dat als Google bepaalt dat een aanzienlijk deel van de content van de website wordt beschouwd als ‘search engine-first’ dit de rankings van alle pagina’s op uw site kan verlagen. Dus ook inclusief pagina’s van hoge kwaliteit.

Als er een langetermijnpatroon wordt vastgesteld waarbij de ‘search engine-first’ content wordt verwijderd of verbeterd, kan de negatief beoordeelde site een herstel beginnen te zien.

Hoe vermijdt je een zoekmachine-first benadering van het schrijven van content?

Volgens Google kan het beantwoorden van ‘ja’ op de onderstaande vragen erop wijzen dat je content voornamelijk is geschreven voor zoekmachines, niet voor mensen.

1. Is de content vooral bedoeld om mensen uit zoekmachines aan te trekken, in plaats van gemaakt voor mensen?
2. Produceert u veel content over verschillende onderwerpen in de hoop dat een deel ervan goed kan presteren in de zoekresultaten?
3. Gebruikt u uitgebreide automatisering om content over veel onderwerpen te produceren?
4. Vat je vooral samen wat anderen te zeggen hebben zonder veel waarde toe te voegen?
5. Schrijf je over dingen simpelweg omdat ze trending lijken en niet omdat je er anders over zou schrijven voor je bestaande publiek?
6. Schrijf je naar een bepaald aantal woorden omdat je hebt gehoord of gelezen dat Google een voorkeursaantal heeft? (Dit klopt niet btw..).
7. Heb je besloten om een niche-onderwerpgebied te betreden zonder enige echte expertise. Maar in plaats daarvan vooral omdat je dacht dat je zoekverkeer zou krijgen?
8. Belooft uw content een vraag te beantwoorden die eigenlijk geen antwoord heeft? Zoals suggereren dat er een releasedatum is voor een product, film of tv-programma wanneer er geen is bevestigd?

Hoe zijn we hier gekomen? Jarenlang heeft de SEO-industrie invloed gehad op het type content dat we op internet zien. Terwijl veel SEO-bureaus en specialisten werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de content en het elimineren van content van lage kwaliteit hebben andere (korte termijn) SEO-strategieën helaas geleid tot enorme hoeveelheden informatie van lage kwaliteit op het internet. In het verleden heeft deze content misschien goede rankings gehaald toen de algoritmen van Google niet zo geavanceerd waren. Maar dat is de afgelopen jaren veranderd omdat Google aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de verwerking van taal met behulp van AI technieken.

Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?

Neem contact op

Bent u ‘slachtoffer’ van deze update?

Als uw SEO-strategie gericht is geweest op het leveren van hoogwaardige, waardevolle & nuttige content is het vrij waarschijnlijk dat deze update geen negatieve invloed heeft op uw site. Zo niet, dan zijn er stappen die u kunt nemen om u aan te passen aan deze update en uzelf beter te positioneren voor het nieuwe systeem van Google voor het evalueren van content.

1. Voer een objectieve analyse van uw content uit om de kwaliteit ervan te evalueren en de mate waarin deze voldoet aan de verwachtingen van gebruikers
2. Elimineer of update content waarvan u denkt dat deze als “SEO-first” kan worden beschouwd en niet waardevol is voor gebruikers
3. Als er een aanzienlijke hoeveelheid van deze content op uw site staat en deze geen waarde oplevert (verkeer, conversies, andere focus-KPI’s), overweeg dan om deze te verwijderen, niet te indexeren of te verplaatsen naar een andere relevante locatie op uw site
4. Neem echte experts mee in uw contentstrategie – of het nu gaat om directe bijdragen aan het artikel, interviews of het ontvangen van citaten van experts, dit kan helpen om authenticiteit aan te tonen.

Blijf up-to-date binnen het SEO landschap

Het SEO landschap is altijd in ontwikkeling. Om het laatste nieuws op het gebied van SEO te leren adviseer ik om mijn blog te volgen of bekende SEO websites raad te plegen als:

Heb je een vraag?  Neem dan gerust contact met me op.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.