Skip links

Nofollow

« Back to Glossary Index

Wat is nofollow?

Nofollow (rel=“nofollow”) is een link attribuut dat zoekmachinecrawlers instrueert om de link niet te volgen en dus de gelinkte pagina niet te crawlen. De nofollow-links hebben geen invloed op de zoekmachinerangschikking van de gekoppelde URL, omdat Google geen PageRank of andere signalen over hen overdraagt. De nofollow-tag werd oorspronkelijk geïntroduceerd door Google in 2005 om linkspam in reacties te bestrijden.

In 2019 introduceerde Google rel=”sponsored” en rel=”ugc” attributen voor specifiek gesponsorde en door gebruikers gegenereerde links.

Zo ziet het eruit in de HTML-code:

 <a href="https://grp-digital.com" rel="nofollow">GRP Digital</a>

U moet er ook rekening mee houden dat als er een paginabrede “nofollow” -instructie is voor crawlers in de robots-metatag of X-Robots-Tag, alle links op deze pagina automatisch nofollow worden.
 <meta name=”robots” content=”nofollow”>

Is “nofollow” belangrijk voor SEO?

Nofollow links hebben geen invloed op de zoekmachine rankings van de bestemmings-URL. Sommige black-hat SEO’s maken echter opzettelijk nofollow-links, in een poging hun linkprofielen er natuurlijker uit te laten zien. U moet ook begrijpen dat het gebruik van het kenmerk “nofollow” op elke vorm van betaalde links (gesponsorde berichten, gelieerde links, advertenties) uw website kan beschermen tegen penaltys.
This website uses cookies to improve your web experience.