Skip links

De grote risico’s van goedkope SEO pakketten

Misschien is het onwetendheid of misschien is het gewoon de mentaliteit van het zo goedkoop mogelijk willen. Toch zoeken veel ondernemers en marketing managers vaak naar de goedkoopste opties voor SEO in plaats van de focus op ROI.

SEO is een discipline en proces voor de lange termijn. Het vereist een robuust plan voor strategieontwikkeling en implementatie in de technische, on-page en off-page gebieden.

Tijdens mijn carrière heb ik met tal van merken, en organisaties gewerkt. En Ik kan met vol vertrouwen zeggen dat er geen kant en klaar pakket is voor het juiste SEO-plan. Het is namelijk maatwerk want niet alle bedrijven zijn gelijk. Doelen, conversies, merkbekendheid, concurrentieniveau en organisatiestructuren zijn al enkele factoren die bepalen hoe gemakkelijk of moeilijk het zal zijn om SEO targets te halen.

Om u te behoeden, geef ik graag onderstaande risico’s van goedkope SEO mee.

1. Ontbreken van een lange termijn strategie en plan

Wat ik jammer genoeg nog steeds vaak tegenkom zijn ‘goedkope’ SEO pakketten. Waar een bureau of consultant bijvoorbeeld voor 250 euro 4u per maand aan de vindbaarheid van de website zal werken, wat afbeeldingen gaat optimaliseren en 15 links per maand zal plaatsen. Deze vormen van SEO missen sturing en transparantie. En is puur wat lukraak schieten en afwachten wat snel werkt. Wat op lange termijn ten koste van je ROI zal gaan.

Er zijn honderden factoren die de SEO performance met een eigen mate van impact positief & negatief kunnen beïnvloeden. SEO begint met inzicht in de doelgroep, platform/website, eigen mogelijkheden & concurrentie. Op basis van o.a. deze factoren & doelstellingen moet er een lange termijn plan gemaakt worden om zo efficiënt mogelijk te gaan optimaliseren.

2. Risicovolle SEO tactieken

Om de klant tevreden te houden is het belangrijk om bij goedkope SEO wel een vorm van resultaat te kunnen laten zien. Dit is vaker in de vorm van veel content die geschreven is, veel links die zijn geplaatst etc. Met als resultaat dat de klant het algehele plaatje uit het oog aan het verliezen is.

Hierdoor is de kans op lage kwaliteit ook erg reëel. Dat kan zijn in de vorm:

  • Links kopen van services van derden die op lange termijn gevaarlijk kunnen zijn.
  • Het creëren van grootschalige content van lage kwaliteit.
  • Deelnemen aan vele andere SEO tactieken die een hoog risico en een hoge beloning kunnen opleveren. 

Nogmaals, u kunt beoordelen of u akkoord gaat met die tactieken of niet, maar weet dat het risico bestaat.

Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?

Neem contact op
GRP-Digital

3. Slechte & oppervlakkige rapportages

Een frustratie van mij is het zien en horen van SEO-rapportages die alleen rankings, belangrijkste zoekwoorden en klikken rapporteren. Het kan ertoe leiden dat u cijfers ziet die niet kloppen of die niet diep genoeg gaan om de gedane inspanningen te valideren. U ziet bijvoorbeeld verbeterde rankings, maar wat is het effect? Of er is een stijging aan leads, is dit te wijten aan verbeterde rankings of kan het zijn dat de zoekvolume deze maand positief uitvalt?

Goede SEO-rapportages zijn geïntegreerd met de bedrijfsdoelstellingen en aspecten die tot dat punt hebben geleid. Dat betekent het gebruik van zichtbaarheids & verkeers/omzet KPI’s met achtergrond waarom deze zijn gestegen/gedaald. Denk aan:

  • Wat zijn de oorzaken achter de stijging/daling van het organisch verkeer/omzet?
  • Hoe is de huidige seasonality in zoekinteresse en wat is de impact hiervan?
  • Wat is verwachting de komende maand/kwartaal/jaar?
  • Welke fluctuaties zien we bij belangrijke rankings en wat is de impact hiervan op het organische verkeer/omzet?
  • Zien we al impact van gedane optimalisaties?
  • Hoe staan we ervoor om onze doelen te bereiken? 
  • Waar staan we in de planning? 
  • Verandert er iets in de strategie? 

4. Niet genoeg communicatie

Vanuit silo’s werken is verleden tijd. Efficiënte SEO vereist afstemming met product owners, strategen, marketing managers, brand managers, development, SEA Specialisten, content managers en nog veel meer. Voorbeeld:

  • Een goed geoptimaliseerde pagina heeft positieve impact op de CPC van bijvoorbeeld paid search. M.a.w. erg belangrijk om hierover te communiceren met desbetreffende SEA Specialist.
  • Impactvolle technische optimalisaties van de website hebben vaak de hulp en kennis nodig van het development team of partij.
  • Content managers hebben soms ook eigen planningen en targets. Is er ook gecontroleerd of dit in lijn ligt met de SEO content strategie? Je wilt uiteraard dubbel werk voorkomen.

Uit mijn ervaring haal je ook juist grote resultaten door samen met andere specialismen te werken. Uiteraard kost dit tijd, maar uiteindelijk gaat dit meer vruchten afwerpen.

5. Verloren tijd

Goedkope SEO is goedkoop zeg je? Klopt. Dat betekent dat als het niet werkt, je niet zoveel geld kwijt bent als wanneer je zou investeren in een dure poging die misschien zou kunnen mislukken.  

En wat vaak onderschat wordt, is de verloren tijd. Met goedkope SEO is er meer risico op het verspillen van maanden van uw tijd en vermogen om te groeien, zelfs als het u financieel niet aanzienlijk terugbrengt. Maar indirect gaat het wel ten koste van de ROI. Want deze verloren tijd had beter gebruikt kunnen worden.

Mits goed voorwerk wordt gedaan in de vorm van een lange termijn strategie gaat de kans op mislukking minimaal zijn. Werken aan je SEO performance kost tijd en hoe eerder je hieraan begint hoe beter. De concurrentie staat namelijk ook niet stil…


6. Checklist SEO tactieken

SEO is veel meer dan een checklist. Als deze vorm SEO tactiek gebruikt wordt, is er een lager plafond dan wanneer je met iemand werkt die misschien een grotere investering is en met een op maat gemaakte aanpakt werkt.

Goedkope SEO is vaak gebaseerd op het doorlopen van eenvoudige audits, software of een checklist die iedereen zou kunnen implementeren. Maar die niet diep genoeg gaat om door te dringen voor meer concurrerende markten en zoekwoorden.

7. Negatieve ROI

Het belangrijkste en grootste risico voor goedkope SEO is een negatieve ROI. Nogmaals, misschien ben je geen grote som geld kwijt als de inspanning geen impact heeft. Maar als de goedkope SEO-optie echter schade heeft berokkend, heeft u mogelijk hogere kosten die u naar een meer negatieve performance duwen. En dan bent u verder van huis.

Het herstellen van deze performance dalingen en pogingen om verloren tijd/geld terug te winnen zijn grote risico’s van goedkope SEO.  

Conclusie

Als u echter de risico’s van goedkope SEO kent gaat u beter weten waar u aan begint. Ook welke vragen u moet stellen, welke waarschuwingssignalen er zijn of situaties die u moet vermijden. Net als op andere gebieden van het leven en het bedrijfsleven – als het te mooi klinkt om waar te zijn is het dat waarschijnlijk ook.

Zoek verwijzingen, referenties en casestudy’s om de juiste partner voor u te vinden. Herken de risico’s, focus op lange termijn en houd uw doelstellingen voor rendement op uw investering in de gaten.

Heb je feedback omtrent deze blogartikel of wil je een SEO gerelateerde vraag? Naam dan contact op via het contactformulier.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.