De correcte manier van een website migratie: 20 aandachtspunten
Weinig dingen kunnen de prestaties van een website sneller schaden dan een slecht uitgevoerde sitemigratie.
Het wijzigen van bijvoorbeeld uw domeinnaam kan een interessante zet zijn. Maar als u niet nadenkt over hoe zoekmachines op deze stap zullen reageren, bent u er bijna zeker van dat u een grote klap krijgt in het organische zoekverkeer.
Gebruik de volgende SEO-checklist om uzelf voor te bereiden terwijl u een migratiegameplan voor uw website ontwikkelt.
1. Denk goed na of een migratie de goede keuze is
Een website migratie zal bijna altijd resulteren in een tijdelijk verlies van organisch verkeer. Google heeft namelijk tijd nodig om de wijzigingen te verwerken en de index bij te werken. Een zorgvuldig uitgevoerde migratie kan verkeersfluctuaties minimaliseren en in het beste geval zal Google de nieuwe site uiteindelijk behandelen alsof het de oorspronkelijke site is.
Toch is dat slechts het beste scenario. De realiteit is dat migraties meestal een drop in organische performance niet kunnen elimineren. (Daarom gebruiken SEO’s dit vaak als een kans om SEO-verbeteringen aan te brengen, zoals het verbeteren van de sitestructuur, het fixen van broken links, het consolideren van overbodige pagina’s en het aanbrengen van content optimalisaties)
Met dat alles in gedachten, wanneer zou een website migratie de moeite waard kunnen zijn?
- Wanneer een sterke rebranding gepland staat.
- Wanneer de migratie pers en links genereert.
- Wanneer er verschillende domeinen zijn die geconsolideerd worden tot 1. Om verwatering van performance te voorkomen.
2. Crawl de website voordat de migratie is gedaan
Crawl uw site met een tool zoals Screaming Frog en zorg ervoor dat u de crawl opslaat voor later.
U moet ervoor zorgen dat u een volledige lijst met URL’s van de oude website hebt. Zodat er niets verloren gaat vanwege de overgang.
Gebruik dit ook als een kans om eventuele crawlfouten en redirects op de oude site te identificeren. U moet absoluut alle links verwijderen of vervangen die naar 404 pagina’s verwijzen tijdens het migratieproces. Bovendien raad ik ten zeerste aan om alle links bij te werken die naar omgeleide pagina’s verwijzen, zodat ze naar de laatste pagina verwijzen. U wilt na de migratie niet eindigen met omleidingsketens.
Houd er rekening mee dat een sitecrawl mogelijk niet elke afzonderlijke pagina op uw site kan identificeren. Als u bijvoorbeeld pagina’s heeft die geen links hebben (orphan pages) vanaf andere pagina’s op uw site, worden deze niet weergegeven in een crawl. U kunt natuurlijk uw eigen sitemap gebruiken om deze pagina’s te vinden. Als u orphan pages vindt, moet u de site bijwerken en er tijdens de migratie een link naar maken.
3. Gebruik een testserver
Voer nooit een sitemigratie uit zonder eerst alles op een testserver te testen. Controleer of de redirects goed werken en voer alle controles uit die privé volgen voordat het openbaar wordt.
4. Plan de migratie tijdens een rustige periode
Een goed geplande migratie zou uw verkeer niet permanent mogen beïnvloeden. Maar idealiter wordt dit gedaan tijdens een periode waar de zoekvolumes het laagste zijn. Bijvoorbeeld een sitemigratie tijdens of kort voor de feestdagen is altijd een slecht idee. Hoewel het doel altijd moet zijn om te voorkomen dat u verkeer verliest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat als u verkeer verliest dit tijdens een periode is met een lagere zoekinteresse.
5. Verzamel alle gewijzigde URL’s van oud naar nieuw
U moet een spreadsheet hebben met elke oude & nieuwe URL.
Idealiter bestaan tijdens een website migratie alle oude pagina’s nog op de nieuwe site. Het is duidelijk dat het verwijderen van een pagina de kans op een daling in organisch verkeer vergroot. Bovendien kan het laten vallen van te veel pagina’s tijdens de migratie ertoe leiden dat Google concludeert dat de nieuwe site niet hetzelfde is als de oude site, waardoor u rankings verliest.
Idealiter zou de URL-structuur ook identiek moeten zijn aan de oude, tenzij u zeer sterke redenen heeft om deze te wijzigen. Als u van plan bent om het te wijzigen, lijkt een website migratie misschien het ideale moment om het te doen. Maar wees ervan bewust dat Google dit dan als een geheel andere site kan zien. En als u beide tegelijk doet, kunt u niet bepalen of eventuele verkeersverliezen het gevolg zijn van het wijzigen van de architectuur of van het migreren van de site…
6. Werk alle interne links bij
De links op uw nieuwe site moeten verwijzen naar de nieuwe site, niet naar de oude variant.
Dit klinkt misschien voor de hand liggend. Maar terwijl u het proces doorloopt, zult u zich snel realiseren hoe verleidelijk het kan zijn om de links ongewijzigd te laten, omdat ze toch via een redirect (301) naar de nieuwe URL zullen doorverwijzen Afgezien van de serverbelasting die de prestaties van de site vertraagt, zorgen deze redirects voor een verwatering van de interne linkwaarde (pagerank).
De ideale manier om de links te herschrijven is door een zoek- en vervangingsbewerking uit te voeren op uw database. De bewerking moet zo worden uitgevoerd dat de domeinnaam wordt bijgewerkt zonder de mappenstructuur te wijzigen (ervan uitgaande dat de sitestructuur hetzelfde houdt).
Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?
Neem contact op7. Update de canonicals
Controleer of canonicalisatie op de nieuwe site verwijst naar de nieuwe site en niet naar de oude. Canonicaliseren naar de oude site kan rampzalig zijn, omdat het kan voorkomen dat de nieuwe site wordt geïndexeerd.
Ik raad aan om al je pagina’s op de nieuwe site zelf te canonicaliseren (behalve natuurlijk voor pagina’s die canonicaliseren naar een andere pagina). In combinatie met de redirects vertelt dit Google dat de nieuwe site in feite de nieuwe locatie van de oude site is. Zelfcanonicalisatie op de hele site wordt sowieso aanbevolen, omdat URL-parameters dubbele inhoud maken die altijd moet worden gecanonicaliseerd naar de parametervrije URL.
8. Plaats redirect regels ook in de .htaccess
Verschillende misstappen tijdens het migratieproces kunnen leiden tot problemen met duplicate content. Wees je bewust van deze problemen en onderneem stappen om ze te voorkomen:
Als beide versies van een URL worden gepubliceerd, resulteert dit in duplicate content. Als zelfcanonicalisatie op de juiste manier wordt uitgevoerd, zou dit het probleem moeten oplossen. Maar ik raad altijd aan om ook redirect regels in .htaccess in te stellen, zodat slechts één versie van de pagina toegankelijk is. Zorg ervoor dat links consistent zijn om omleidingen van interne links te voorkomen.
9. Identificeer verwijderde pagina’s
Ik heb hierboven vermeld dat u over het algemeen moet voorkomen dat u pagina’s verwijdert tijdens de migratie. Als sommige pagina’s toch moeten worden verwijderd voor specifieke onvermijdbare doeleinden, voert u de volgende stappen uit:
- Maak een lijst van deze pagina’s.
- Leid de oude pagina’s niet om naar de nieuwe site.
- Verwijder alle links van deze pagina’s.
- Verwijder de pagina’s van de oude site en laat ze omleiden naar 404.
- Als er een geschikte vervanging voor de pagina is, stelt u een redirect (301) in en wijzigt u alle links om naar de nieuwe pagina te verwijzen. U moet dit alleen doen als de vervangende pagina hetzelfde doel dient als de oude pagina.
- Leid de verwijderde pagina’s niet om naar de startpagina (ook wel een “soft 404” genoemd). Als er geen geschikte vervanging voor een pagina is, moet deze 404.
11. Redirect alle links
Zoals hierboven vermeld, is de ideale manier om uw redirects in te stellen met een regex-expressie in het .htaccess-bestand van uw oude site. De regex-expressie moet eenvoudigweg uw domeinnaam verwisselen of HTTP verwisselen voor HTTPS als u een SSL-migratie uitvoert.
Voor alle pagina’s waar dit niet mogelijk is, moet u een individuele redirect instellen. Zorg ervoor dat dit geen conflicten met uw regex veroorzaakt en dat er geen omleidingsketens worden geproduceerd.
Test uw redirects op een testserver en controleer of dit geen 404-fouten oplevert. Ik raad aan dit te doen voordat de omleidingen live gaan op uw openbare site.
Houd er rekening mee dat zodra de redirects live gaan, uw site effectief is gemigreerd. De nieuwe site moet in onberispelijke staat zijn voordat de redirects worden ingesteld.
12. Houd controle over het oude domein
Tenzij het doel van de migratie was om het oorspronkelijke domein te verkopen, zou ik ten zeerste afraden om de controle over het oude domein op te geven. Idealiter zou het oude domein voor onbepaalde tijd moeten omleiden naar het nieuwe domein, op pagina-voor-paginabasis. Als die omleidingen verloren gaan, gaan alle inkomende externe links die door de oude site zijn verdiend ook verloren.
Sommige professionals uit de industrie beweren dat je de controle over het oude domein kunt opgeven zodra Google stopt met het indexeren ervan, maar ik zou nooit adviseren om dit te doen. Puur voor de zekerheid.
13. Monitor organische performance
Houd de organische performance scherp in de gaten en controleer het dagelijks gedurende ten minste een week na de migratie. Als er veranderingen in het verkeer zijn, duik dan naar het paginaniveau en vergelijk het verkeer op de oude site met het verkeer op de nieuwe site. Dit om te bepalen welke pagina’s verkeer hebben verloren. Met name die pagina’s moeten worden gecontroleerd op crawlfouten en koppelingsproblemen.
Het is net zo belangrijk om uw meest intern gelinkte pagina’s goed in de gaten te houden. En zowel op basis van het aantal externe links. Deze pagina’s spelen een grote rol in het algehele vermogen van uw site om te ranken. Dus veranderingen in de prestaties hier zijn indicatief voor de algehele prestaties van uw site.
Gebruik een tool zoals SEMrush of Ahrefs om uw rankings voor uw doelzoekwoorden te controleren. In sommige gevallen zal dit u vertellen of er iets aan de hand is voordat een verandering in het verkeer merkbaar is. Dit helpt u ook om te bepalen hoe snel Google de nieuwe site indexeert en of de oude site uit de index wordt verwijderd.
14. Zorg ervoor dat Google Search Console & Analytics correct zijn ingesteld
Je moet een nieuwe property instellen in Google Search Console & Analytics voor het nieuwe domein. Dien zowel de oude als de nieuwe sitemaps in om het bericht te bevestigen dat de oude site is omgeleid naar de nieuwe site.
Dien een adreswijziging in de Google Search Console in, vraag Google om de nieuwe sitemap te crawlen en gebruik ‘ophalen als Google’ om uw nieuwe site in te dienen om te worden geïndexeerd. Het is erg belangrijk om te controleren of al uw omleidingen, canonicalisaties en links foutloos zijn voordat u dit doet.
15. Update ook je paid campages
Misschien vanzelfsprekend maar werk uw paid media campagnes bij zodat ze naar de juiste site verwijzen. Als uw campagnes naar de oude site verwijzen gaat er budget verloren.
16. Werk alle andere platformen bij
Werk alle platformen, andere websites die u bezit en handtekeningen bij die u gebruikt. Zodat de links naar de nieuwe site verwijzen en niet naar de oude.
17. Neem contact op met je belangrijkste externe links.
Neem contact op met de belangrijkste sites die naar u linken om hen op de hoogte te stellen van de migratie. En stel voor dat ze de link bijwerken om naar de nieuwe website te verwijzen. Niet allemaal zullen ze dit doen, maar degenen die dat wel doen zullen het proces van Google helpen versnellen om te herkennen dat een sitemigratie heeft plaatsgevonden.
Ik zou niet aanraden om dit met elke afzonderlijke link te doen, omdat dit voor de meeste sites extreem tijdrovend zou zijn, maar het is de moeite waard om dit te doen voor je toplinks.
18. Controleer het aantal geïndexeerde pagina’s
Google indexeert niet alle pagina’s op uw nieuwe site onmiddellijk, maar als het aantal geïndexeerde pagina’s na een maand niet dezelfde waarde heeft als de oude site, is er zeker iets misgegaan.
Een trucje om dit snel te checken is door ‘site:www.websitenaam.com’ in Google zoeken te typen.
19. Controleer op 404’s en redirects
Crawl de nieuwe site om te controleren of er geen 404’s of 301’s (of andere 3xx-, 4xx- of 5xx-codes) zijn. Alle links op de nieuwe site moeten rechtstreeks naar een functionerende pagina verwijzen. De 404- en 501-fouten zijn de grootste overtreders en moeten eerst worden aangepakt. Als er een geschikte vervanging is voor een 404-pagina, wijzigt u de link zelf om naar de vervanging te verwijzen en controleert u of er een 301 is voor iedereen die op een andere manier op de ontbrekende pagina aankomt.
De op één na ergste overtreders zijn links naar 301 pagina’s die op de oude site bestaan. Hoewel deze omleiden naar de nieuwe site, is de serverbelasting slecht voor de prestaties en kan het teruglinken naar de oude site leiden tot verwarring over het feit dat een sitemigratie heeft plaatsgevonden. Hoewel alle andere inspanningen dit aan Google en de andere zoekmachines moeten verduidelijken, kunnen deze dingen het beste nooit aan toeval worden overgelaten.
20. Crawl uw oude URL’s
Gebruik Screaming Frog of een vergelijkbare tool om al je oude URL’s te crawlen. Zorg ervoor dat u een lijst crawlt met URL’s die u vóór de migratie hebt verzameld en zorg ervoor dat de lijst URL’s bevat die niet konden worden gedetecteerd door te crawlen. Probeer de site niet rechtstreeks te crawlen; de 301’s zorgen ervoor dat alleen de eerste pagina wordt gecrawld. Gebruik hiervoor de ‘list mode’ van Screaming Frog. (Uitleg list mode screaming frog)
Controleer of alle oude URL’s worden omgeleid naar de nieuwe site. Er mogen geen 404’s zijn, tenzij u de pagina tijdens het migratieproces hebt verwijderd. Als er 404’s zijn, controleer dan of er geen koppelingen naar zijn. Als de 404’s niet bedoeld zijn, stelt u een juiste omleiding in.
Controleer de externe URL’s om te controleren of alle omleidingen functioneel zijn. Geen van de externe URL’s mag 301s of 404s zijn. Een 301 in de externe URL’s is indicatief voor een omleidingsketen en is slecht voor de prestaties. Een omleiding naar een 404 zal leiden tot een zeer frustrerende ervaring voor uw gebruikers en kan uw SEO op andere manieren schaden.
Conclusie
Als een sitemigratie wordt uitgevoerd zonder rekening te houden met SEO, kunt u er bijna op gokken dat u daarbij zoekmachineverkeer verliest. Anders dan klanten die me hebben benaderd nadat ze door Google waren bestraft, waren de ergste SEO-hachelijke situaties die ik ben tegengekomen die tijdens een sitemigratie door professionals die niet hebben overwogen hoe zoekmachines op het proces zouden reageren. Houd al het bovenstaande in gedachten als u van plan bent uw site te migreren en deze zou zonder problemen moeten verlopen.