Youtube strategie: maximaliseer de performance met video content
Waarom Youtube voor je merk of bedrijf zo belangrijk is?
Video content is een ongeëvenaarde middel als het gaat om het vertellen van een verhaal aan de massa. Tenzij je onder een steen hebt geleefd, weet je al dat YouTube de nummer 1 bestemming is voor het streamen van video content. Maar wist u dat het ook het de op één na de meest gebruikte zoekmachine is ter wereld? (met Google op nummer 1).
Er maken jmeer dan 2 miljard bezoekers elke maand gebruik van YouTube en consumeren elke dag meer dan 5 miljard video’s! Dit maakt het een kanaal waar je niet van weg kunt kijken als je je merk wilt promoten bij een online publiek. Zo gaat bijvoorbeeld 93% naar Youtube om iets te leren (bron: Youtube)en bezoekt 75% van de generatie X maandelijks het platform (bron: ThinkwithGoogle).
En toch blijft Youtube het ondergeschoven kindje binnen de marketingmix, bijzonder toch?
Maar nu, met zoveel mensen die video uploaden naar het internet en alle video-content die al op internet staat – die elke dag drastisch in volume toeneemt – hoe kunnen marketeers ervoor zorgen dat hun content opvalt tegen “de andere jongens?”
Gebruik deze tips om je en jouw team te helpen slagen.
Hoe werkt het Youtube algoritme?
Het YouTube-algoritme selecteert video’s voor kijkers met twee doeleinden:
- Relevantie: voor elke kijker de juiste video vinden
- Engagement: ze verleiden om te blijven kijken
Als we het hebben over ‘het algoritme’, hebben we het over drie gerelateerde maar enigszins verschillende zoek- of ontdekkingssystemen:
- Die video’s selecteert voor de YouTube-startpagina (relevantie & engagement)
- Die de resultaten rangschikt voor een bepaalde zoekopdracht (relevantie)
- Die voorgestelde video’s selecteert wat kijkers als volgende kunnen bekijken. (engagement)
YouTube zegt dat in 2022 de startpagina en voorgestelde video’s meestal de belangrijkste verkeersbronnen zijn voor de meeste kanalen. Behalve bij erg informatieve videos zoals howto’s (‘Hoe muur verfen’, ‘hoe pannenkoek maken’ etc.).
Relevantie: identificeer interessante video onderwerpen
In tegenstelling tot traditionele SEO (Google), heeft YouTube geen officiële tool voor zoekwoordonderzoek. Door ook zoekwoordonderzoek te doen met Google-data ga je inzicht krijgen in potentiële onderwerpen per categorie en gebruikersintentie. Omdat meer dan 90% van de consumenten Google gebruikt om informatie te vinden, biedt deze zoekmachine waardevol inzicht in de zoekintentie van de consument zoals:
- Waar zijn mensen naar op zoek?
- Wat zijn de belangrijkste vragen?
- Wat is het zoekvolume van de hoofdthema’s?
Met andere woorden, wat is de meest waardevolle content?
Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?
Neem contact opEngagement meten op Youtube
Youtube wil bezoekers zo lang mogelijk op het platform houden. Hoe meer tijd ze besteden aan het bekijken van je video, hoe beter het is voor YouTube. Hoe meer kijktijd je kunt maken met je video’s, hoe meer YouTube je gaat belonen en je content aan meer mensen gaat aanraden. Dit kan je meten met de volgende KPI’s in het Youtube Analytics dashboard:
Kijktijd
Als mensen veel tijd besteden aan het bekijken van je video’s, vertelt het het algoritme van YouTube dat die video’s waarschijnlijk boeiend zijn. Daarom promoot YouTube je kanaal bij meer mensen op de homepage of zoekgedeelte, wat leidt tot meer weergaven voor jouw kanaal.
Je krijgt toegang tot informatie over je kijktijd in het kijktijd rapport van YouTube. Door de kijktijd van verschillende video’s te vergelijken, kun je ze rangschikken en bepalen welke inhoudstypen het meest aantrekkelijk zijn.
Het valt uiteraard niet te ontkennen dat weergaven ook een belangrijke statistiek maar weergaven alleen geven je niet genoeg informatie om significante verbeteringen aan je YouTube-video’s aan te brengen.
Kijkersloyaliteit: gemiddelde weergaveduur
Deze statistiek toont het vermogen van je video om een kijker betrokken te houden. Het kan worden vergeleken met de KPI Bounce Rate Percentage.
Als je video je doelgroep niet aanspreekt, zullen ze terugkaatsen op zoek naar relevantere video content. Waardoor je een slechte gemiddelde weergaveduur hebt. Maar als u boeiende inhoud maakt en uw gemiddelde weergaveduur toeneemt, neemt ook uw kijktijd toe, wat leidt tot meer zichtbaarheid voor u.
De gemiddelde weergaveduur van je video kan je ook helpen bij het nemen van belangrijke strategische beslissingen. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat de meeste van je kijkers op een bepaald moment stoppen met het kijken naar je video’s. Dan kun je deze data gebruiken om erachter komen waarom dat zo is. En zodoende optimalisaties kan doorvoeren die helpen op jouw YouTube engagement en bereikte vergroten.
Een geweldige video van 4 minuten met een gemiddelde weergaveduur van 80% presteert beter dan een video van 15 minuten met een gemiddelde weergaveduur van 20%. Focus dus altijd op kwaliteit boven kwantiteit. Optimaliseer de beste videolengte voor jouw doeleinden. Als je het korter kunt maken en dezelfde punten kunt maken, doe dat dan. Een gemiddelde weergaveduur van 100% is onrealistisch, focus daarom op een score tussen 60% – 70%.
Hoe zorg je voor een goede performance op Youtube?
1. Maak gebruik van playlists & creëer complete series
Bezoekers zijn altijd op zoek naar het volgende waar ze naar willen kijken. Om hen daarbij te helpen en om ervoor te zorgen dat ze meer van je content bekijken (en de kijktijd verbeteren), is het belangrijk om content te maken van een complete serie en een playlist te maken. De afspeellijstrapporten in YouTube Analytics geven je inzicht in welke afspeellijsten populair zijn en hoeveel van je afspeellijsten worden bekeken.
Advies is om eerst d.m.v. zoekwoordenonderzoek een contentplan te maken van alle potentiele onderwerpen. Hierdoor vergroot je de kans om een autoriteit te worden binnen een bepaalde thema of segment. Wat helpt om je kanaal sneller te laten groeien en thought leadership te claimen.
2. Voeg infokaarten en eindschermen toe om het aantal kijkers van je YouTube-kanaal te vergroten.
Kaarten zijn meldingen die je op elk moment van in je video kunt gebruiken. Youtube geeft de mogelijkheid om maximaal 5 kaarten toe te voegen. Dit voor oproepen tot acties of om bepaalde dingen te markeren, zoals:
- Links naar andere video’s, afspeellijsten, websites.
- Promotie voor producten.
- Je recente uploads aangeven (bijvoorbeeld in oudere video’s)
End screens/eindschermen worden toegevoegd aan het einde van je video, in de laatste 5 tot 20 seconden. En kunnen worden gebruikt om verschillende elementen te promoten als relevante video’s of afspeellijsten. Je kan maximaal 4 elementen toevoegen aan je eindscherm.
3. Plaats je belangrijkste zoekwoord in de titel en houd het onder de 60 tekens
Wanneer we naar video’s zoeken, is een van de eerste dingen waar onze aandacht naar uitgaat de titel. Samen met de thumbnail is dit vaak wat bepaalt of de kijker zal klikken om je video te bekijken. Dus de titel moet niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook duidelijk en beknopt (max 60 tekens).
4. Maak gebruik van aangepaste thumbnails
Thumbnails spelen een grote rol bij het overtuigen van mensen om op een video te klikken.
Hoewel je altijd een van de thumbnail-opties kunt kiezen die automatisch door YouTube zijn gegenereerd raad ik je ten zeerste aan om een aangepaste thumbnail te uploaden.
Volgens de richtlijnen van Youtube mag de videothumbnail:
- een resolutie hebben van 1280 x 720 pixels (met een minimale breedte van 640 pixels),
- worden geüpload in bestandsindelingen als .jpg, .gif of .png,
- niet groter zijn dan 2 MB,
- bij voorkeur een beeldverhouding hebben van 16:9. Deze verhouding wordt het meest gebruikt in YouTube-spelers en voorbeelden.
5. Zorg voor een geoptimaliseerde beschrijving
Beschrijvingen geven niet alleen de kijkers meer informatie over de specifieke video. Maar ook YouTube krijgt via deze informatie meer context rondom je video. Streef naar een videobeschrijving van minimaal 300 woorden. Waar duidelijk omschreven wordt wat er allemaal aan bod komt.
Als je oudere video’s hebt die nog geen beschrijving bevatten. Ga hier niet teveel moeite meer insteken met uitgebreide beschrijvingen. Voor Youtube zijn de eerste 48u cruciaal om te begrijpen waar de video over gaat.
6. Voeg handmatig ondertitels toe
Net als de titel & beschrijving kunnen ondertitels Youtube helpen om de context van je video beter te begrijpen. Wat uiteindelijk ten goede van je zichtbaarheid op het platform komt. Als je ondertiteling aan je video wilt toevoegen, moet je een ondersteund teksttranscript of getimed ondertitelingsbestand (srt) uploaden. Voor de eerste kun je ook direct transcriptietekst voor een video invoeren, zodat deze automatisch wordt gesynchroniseerd met de video.
Google of een andere zoekmachines indexeren de automatische ondertiteling van YouTube niet. Daarom is het extra belangrijk om te investeren in het toevoegen van goede ondertiteling. Vermijd het plaatsen van ingebakken ondertitels in de video zelf, Youtube kan dit namelijk niet zien & dus begrijpen.
Ondertitels verbeteren de kijktijd en engagement van je video’s
Het geluid aanzetten is niet altijd een mogelijkheid. Dit is de reden waarom kijkers 85% van de video’s op sociale media op mute bekijken. Als je video geen ondertiteling heeft, is de kans groter dat ze na de eerste 10 seconden van je video afkaatsen.
7. Maak gebruik van tags
Tags zijn beschrijvende zoekwoorden die je aan je video’s kunt toevoegen zodat kijkers je content kunnen vinden. Deze tags voeg je toe via Youtube Studio aan de specifieke video zelf. Dit is niet hetzelfde als Hashtags (#).
Ookal is de impact van deze optimalisatie laag, geef ik het je toch graag mee. Aangezien we natuurlijk voor de volle 100% gaan!
Youtube geeft namelijk het volgende aan: ‘ De meeste gebruikers geen tags gebruiken om video’s te vinden, kunnen ze het YouTube-algoritme helpen om je video te categoriseren en aan het juiste publiek te tonen.’
Voeg ongeveer 5-8 branchetags toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft, zodat u niet als spam wordt gemarkeerd.
8. Voeg hashtags toe om het bereik te vergroten
YouTube-hashtags (vaak aangeduid met het ‘#’-symbool) zijn tags die worden toegevoegd aan videotitels en -beschrijvingen die het onderwerp of de categorie van een video aangeven. Volgens YouTube kunnen hashtags de vindbaarheid van een video op het YouTube-platform verbeteren.
Hashtags op YouTube werken net als bij andere sociale mediaplatforms (bijvoorbeeld Twitter en Instagram). Wanneer u op een hashtag klikt, gaat u naar andere berichten die dezelfde hashtag ook gebruiken.
Overmatig gebruik van hashtags kan afgestraft worden. In plaats van elke hashtag te gebruiken die je maar kunt bedenken, kies je er maximaal 3 die je video het meest nauwkeurig beschrijven.
Hashtags kunnen op twee plaatsen getoond worden:
- Boven de titel van de video
- In de beschrijving
9. Plaats de video ook op relevante webpagina’s
Door video’s op bestaande pagina’s te integreren, zullen deze nog beter inspelen op de zoekintentie. Daarnaast geeft het meer context aan een video als deze op een relevante website wordt geplaatst. Een goede gebruikerservaring is indirect een ranking factor.
Hierdoor kan de video beter ranken op Youtube. En zorgt er ook voor dat je beter scoort in Google.
Youtube optimalisatie checklist
Om het je wat makkelijker te maken heb ik onderstaande checklist gemaakt. Heb je feedback of vragen, dan kan je me altijd contacteren via info@grp-digital.com.
Succes!