Skip links
Canonical

Betekenis canonical bij duplicate content (+voordelen en nadelen)

Wat is een canonical tag?

Een canonical tag (ook bekend als “rel canonical”) is een manier om zoekmachines te vertellen dat een specifieke URL de hoofdkopie van een pagina vertegenwoordigt. Het gebruik van de canonical tag voorkomt problemen die worden veroorzaakt door identieke of bijna identieke content die op meerdere URL’s wordt weergegeven. Praktisch gesproken vertelt deze tag zoekmachines welke versie van een URL de belangrijkste is en dus moet worden geïndexeerd.

Waarom is het gebruik van canonical tags belangrijk?

Duplicate content is een ingewikkeld onderwerp, maar wanneer zoekmachines veel URL’s met identieke (of zeer vergelijkbare) inhoud crawlen kan dit een aantal SEO-problemen veroorzaken als:

  • Niet duidelijk is welke versie van een pagina nu moet worden geïndexeerd
  • Of ze nu “link waarde” op één pagina moeten consolideren, of het moeten verdelen over meerdere versies.
  • Te veel duplicate content kan ook van invloed zijn op uw ‘ crawlbudget ‘. Dat betekent dat Google mogelijk tijd verspilt aan het crawlen van meerdere versies van dezelfde pagina in plaats van andere belangrijke pagina’s op uw website.

Voorbeeld:

Het probleem is dat wij als mensen de neiging hebben om een pagina als een concept te zien zoals de homepage. Voor zoekmachines is elke unieke URL echter een aparte pagina.

Zoekcrawlers kunnen bijvoorbeeld op de verschillende manier een homepage bezoeken:

  • http://www.website.com
  • https://www.website.com
  • http://website.com
  • http://website.com /index.php
  • http://website.com /index.php?…

Voor een mens vertegenwoordigen al deze URL’s één enkele pagina. Voor een zoekmachine crawler is echter elk van deze URL een unieke ‘pagina’. Zelfs in dit beperkte voorbeeld kunnen we zien dat er vijf exemplaren van de homepage in het spel zijn. In werkelijkheid is dit echter slechts een kleine greep uit de variaties die u kunt tegenkomen.

Moderne contentmanagementsystemen (CMS), dynamische codegestuurde websites of grote ecommerce websites met tal van filters verergeren het probleem vaak nog meer. Veel sites voegen automatisch tags toe, staan meerdere paden (en URL’s) toe naar dezelfde inhoud en voegen URL-parameters toe voor filters. Mogelijk hebt u duizenden dubbele URL’s op uw site en realiseert u zich dat niet eens.

 

Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?

Neem contact op
GRP-Digital

Zelfverwijzende canonicals vs. canonicals die verwijzen naar andere pagina (canonicalised)

Advies is om op de primaire pagina altijd een zelfverwijzende canonical te plaatsen. John Mueller (Google) zegt hierover:“It’s a great practice to have a self-referencing canonical but it’s not critical.”  Op alle andere varianten van dezelfde pagina wordt een canonical tag geplaatst die verwijst naar de primaire pagina. 

Ook wanneer er geen sprake is van duplicate content bevatten pagina’s vaak een zelfverwijzende canonical. Zo krijgt Google het signaal dat de betreffende pagina de enige versie van de pagina is en deze dus geïndexeerd moet worden. Google kan bijvoorbeeld bepaalde pagina’s zien als duplicate, terwijl dit in jouw ogen misschien niet zo is.  

 

Correcte implementatie canonical tags

De canonical tags worden geïmplementeerd in de broncode van een webpagina, specifiek in de <head> sectie van de pagina. Voeg een <link> element aan de <head> sectie van een pagina en verwijs hierin naar de pagina zelf (bij zelfverwijzende canonicals) of naar de juiste variant van de pagina.

<link rel="canonical" href="https://website.com/canonical-page/" />

Voorbeeld:

Stel dat u een e-commerce website heeft dat stoelen verkoopt. U wilt dat https://stoelenwinkel.com/stoelen/blauw/ de de primaire URL is. Ook al is de inhoud van die pagina toegankelijk via andere URL’s (bijv. https://stoelenwinkel.com/trends/stoelen/blauw/)

Voeg eenvoudig de volgende canonincal tag toe aan de dubbele pagina’s:

<link rel=“canonical” href=“https://stoelenwinkel.com/stoelen/blauw/” />

Houd er rekening mee dat als je een CMS gebruikt je vaak niet hoeft te rommelen met de code van je pagina. En er is dus ingebouwde (makkelijkere) manieren zijn.

Veel voorkomende vragen omtrent canonical tags

Waarom negeert Google mijn canonieke tag?

Canonical tags zijn suggesties, Google kan ze namelijk negeren.

Wanneer Google een andere URL kiest dan degene die u heeft aangegeven, betekent dit dat ze de nauwkeurigheid van de tag niet vertrouwen. In veel gevallen zal Google ervoor kiezen uw canonieke tag te negeren als de inhoud van de twee versies van de pagina niet vergelijkbaar is.

U kunt de URL-inspectietool in Search Console gebruiken om erachter te komen welke pagina Google als primaire pagina beschouwt.

Zijn canonieke tags zwakker dan 301-omleidingen?

Terwijl canonical tags suggesties zijn, zijn 301-omleidingen vast. Permanente 301-omleidingen vertellen Google dat deze pagina permanent is verplaatst.

Hoewel canonical tags “zwakkere” signalen zijn dan 301-omleidingen, zijn ze vaak de voorkeursmethode voor het afhandelen van duplicate content. Een goed voorbeeld hiervan is duplicate content die om de een of andere reden op de site moet blijven. Als verwijderen en omleiden geen optie is, dan zou een canonical tag naar de primaire versie van de pagina goed moeten werken.

Is het slecht om intern te linken naar niet-canonieke versies van pagina’s?

Ja en nee. Hoewel het een goed idee is om consistente signalen naar Google te sturen over welke versie van uw pagina de voorkeur heeft en linken naar de canonieke versie daar deel van uitmaakt is er soms gewoon geen manier om te linken naar een niet-canonieke URL.

Het is een goed idee om regelmatig pagina’s op uw website te vinden die linken naar niet-canonieke URL’s en alle overbodige URL’s op te schonen. Google zegt dat ze niet-canonieke URL’s minder vaak crawlen, maar als je naar die pagina’s blijft linken, zal Google ze nog steeds vrij vaak crawlen. Om uw crawlbudget zo goed mogelijk te benutten is het belangrijk om onnodige links naar niet-canonieke URL’s op te schonen.

Kan ik meerdere canonical tags gebruiken op een pagina?

Gebruik één canonical tag per pagina. Als de pagina meerdere canonical tags heeft, negeert Google beide .

In het geval van meerdere declaraties van rel=canonical, zal Google waarschijnlijk alle rel=canonical hints negeren.

Blijf up-to-date binnen het SEO landschap

Het SEO landschap is altijd in ontwikkeling. Om het laatste nieuws op het gebied van SEO te leren adviseer ik om mijn blog te volgen of bekende SEO websites raad te plegen als:

Heb je een vraag?  Neem dan gerust contact met me op.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.