Skip links
follownofollow

Follow vs. no follow links

Wat is een follow link?

Om echt te begrijpen wat er aan de hand is met follow t.o.v. no follow links moeten we eerst wat achtergrondinformatie geven over hoe de meeste links werken op het gebied van SEO. Wanneer een sitepagina een inkomende link krijgt wat een hyperlink is die naar die pagina verwijst, krijgt de pagina een kleine SEO-boost. Zie een link als een punt en hoe meer links je hebt hoe meer punten. (uiteraard zijn er wat sidenotes, hier kom ik later op terug..)

Google neemt nota van deze punten en kijkt hoeveel inkomende links een pagina heeft intern en extern (andere sites). Met andere woorden als veel eigen pagina’s naar een specifieke (intern) pagina linken dan is het waarschijnlijk een belangrijke pagina. Het zelfde geldt als andere websites naar een bepaalde pagina linken van je website moet het wel een hele goede pagina zijn.

Veel SEO-mensen verwijzen naar deze linkpunten als ‘link juice’. Deze ‘linkjuice’ stroomt door sites en via hyperlinks naar nieuwe sites. Hoe betrouwbaarder de site, hoe groter de boost van link juice die de gekoppelde site krijgt. Als je bijvoorbeeld als autoblogger een link krijg vanuit Toyota.com dan is dit goud waard, want dit is een grote autoriteit binnen het autolandschap. 

Nu kunnen we een follow link definiëren als links die tellen als punten, waardoor linkjuice wordt gestimuleerd. En waardoor ze dus makkelijker hoger in de SERP’s komen te staan.

Wat is een no follow link?

Een no-follow-link is een link die niet meetelt als een punt in het voordeel van de pagina. En dus niet helpt bij goede rankings van een pagina in de SERP’s. 

Er wordt een no-follow-link gemaakt met de nofollow-link HTML-tag, die er als volgt uitziet:

<a href=”http://www.website.com/” rel=”nofollow” >Linktekst</a>

De nofollow-tag is in feite een waarschuwingsbord voor zoekmachines met de tekst ’tel dit niet mee a.u.b.’. 

Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?

Neem contact op
GRP-Digital

Waarom is een no follow tag in het leven geroepen?

Zoals je misschien hebt gehoord proberen sommige zelfbenoemde SEO-experts zoekmachines te misleiden om rankings te verbeteren met behulp van black hat, onethische methoden. Een niet-duurzame methode waarbij veel spammy links worden aangemaakt om bepaalde rankings kunstmatig te verhogen. (als het werkt is het van erg korte duur en is de schade groter t.o.v. de winst). Vroeger en in de tijd vóór het nofollow-attribuut was deze manier van linkbuilding een gemakkelijke manier om de rankings dus kunstmatig te verhogen. Met als resultaat veel spammy websites op topresultaten in zoekmachines. 

In de tijd voor no follow tags ging het allemaal om de links voor SEO. Meer inkomende links betekende een betere ranking en SEO-specialisten waren vastbesloten om zoveel mogelijk links te krijgen. Zelfs als dit betekende dat iedereen op internet werd gespamd om ze te krijgen. Blogcommentaar was volledig gevuld met zelfpromotie-onzin. Wikipedia werd ook rommelig, omdat mensen probeerden hun eigen sites toe te voegen als referenties op honderden Wikipedia-pagina’s, allemaal in naam van het populaire link-juice. En daarom introduceerde Google in 2005 het nofollow-attribuut.

Tegenwoordig voegt WordPress en veel andere CMS’en standaard de nofollow-tag toe aan reactielinks en andere niet relevante locaties. Dus zelfs als je nog nooit van een nofollow-link hebt gehoord, kun je er zeker van zijn dat spam-commentatoren waarschijnlijk geen SEO-voordelen van hun inspanningen ontvangen.

 

No follow tag & interne linking

Google kijkt bij een pagina dus ook hoeveel inkomende links het intern heeft. Met andere woorden als veel eigen pagina’s naar een specifieke interne pagina linken dan is het een signaal dat het waarschijnlijk een belangrijke pagina is. Om verschillende redenen kan een onbelangrijke pagina erg veel interne links ontvangen. Hierdoor zal Google hier meer prioriteit aan geven wat je juist niet wilt. Hierdoor lijkt het dat deze pagina belangrijker t.o.v. een echte belangrijker pagina. Een no follow kan hierbij helpen. 

Crawlers hebben een beperkte hoeveelheid tijd. No follow tags toevoegen op onbelangrijke links kunnen hier bij helpen om deze tijd zo goed mogelijk te benutten. Belangrijk om te weten is dat een nofollow niet voorkomt dat de gelinkte pagina volledig wordt gecrawld; het voorkomt alleen dat het via die specifieke link wordt gecrawld. 

Blijf up-to-date binnen het SEO landschap

Het SEO landschap is altijd in ontwikkeling. Om het laatste nieuws op het gebied van SEO te leren adviseer ik om mijn blog te volgen of bekende SEO websites raad te plegen als:

Heb je een vraag?  Neem dan gerust contact met me op.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.