Wat zijn metatags?
Metatags zijn tekstfragmenten die de inhoud van een pagina beschrijven; de metatags verschijnen niet op de pagina zelf, maar alleen in de broncode van de pagina. Metatags zijn in wezen kleine inhoudsbeschrijvingen die zoekmachines helpen te vertellen waar een webpagina over gaat.
Het enige verschil tussen tags die je kunt zien (bijvoorbeeld in een blogpost) en tags die je niet kunt zien is de locatie. Elke webpagina heeft metatags, maar deze zijn alleen zichtbaar in de HTML-code. Meestal aan de “head” van de pagina, en zijn dus alleen zichtbaar voor zoekmachines.
In deze handleiding leert u hoe u de zes belangrijkste metatags voor SEO wel en niet gebruikt:
- Metatitel / title tag
- Meta omschrijving
- Meta-robots
- Alt tags
1. Metatitel / title tag
De metatitel, ook wel bekend als de title tag is de paginatitel die Google en de meeste andere zoekmachines weergeven in zoekresultaten.
Titels zijn essentieel om gebruikers snel inzicht te geven in de inhoud van een pagina en waarom het relevant is voor hun zoekopdracht. Het is vaak het belangrijkste stuk informatie dat wordt gebruikt om te beslissen op welk resultaat men moet klikken. Dus vandaar dus ook erg belangrijk om titels van hoge kwaliteit op uw webpagina’s te gebruiken.
Hoe schrijf ik een goede metatitel?
- Schrijf een unieke titeltag voor elke pagina;
- Wees kort, maar beschrijvend;
- Vermijd generieke en vage titels;
- Gebruik geval van zin of titel;
- Maak iets klikwaardigs – geen clickbait;
- Match zoekintentie;
- Neem uw doelzoekwoord op waar het zinvol is;
- Houd het onder de 60 tekens.
Wil je meer omzet & verkeer uit zoekmachines als Google & Youtube halen?
Neem contact op2. Meta omschrijving / meta description
De meta description is even belangrijk als de title tag. Als de titeltag degene is die bovenaan een zoekresultaat verschijnt, is de metabeschrijving het fragment dat eronder wordt weergegeven.
De metabeschrijving moet een nauwkeurige beschrijving geven van de inhoud van uw pagina. Het is een belangrijk element dat bepaalt of gebruikers op uw pagina klikken, waardoor het belangrijk is om tijd te besteden aan de optimalisatie ervan
Do’s goede meta descriptions
- Bevat een CTA en / of bevat merkelementen
- Is uniek en onderscheidt zich van andere concurrenten in de zoekresultaten
- Als de opgegeven beschrijving niet overeenkomt met de inhoud van de pagina, geeft Google een eigen beschrijving weer op basis van de inhoud van de pagina.
- Als er geen beschrijving wordt gegeven, gebruikt Google zijn eigen beschrijving op basis van de inhoud van de pagina.
3. Robots-meta tag
De robots-metatag informeert zoekmachines welke pagina’s op uw site moeten worden geïndexeerd. Deze metatag heeft een soortgelijk doel als robots.txt ; het wordt over het algemeen gebruikt om te voorkomen dat een zoekmachine afzonderlijke pagina’s indexeert, terwijl robots.txt zal voorkomen dat een hele site of een gedeelte van een site wordt geïndexeerd.
Een robots-metatag die de crawler van de zoekmachine instrueert om een pagina niet te indexeren of links erop te volgen, zou als volgt worden geschreven:
<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” />
Als u de crawler echter wilt vertellen om uw pagina te indexeren en ook te volgen, vervangt u de robots-tag door deze:
<meta name=”robots” content=”index, follow” />
De robots-metatag wordt in het <head>-gedeelte van uw pagina geplaatst en het resultaat kan er als volgt uitzien:
<!DOCTYPE html>
<html><head>
<meta name=”robots” content=”noindex” />
(…)
</head>
<body>(…)</body>
</html>
Als u geen robots-metatag toevoegt, is de standaardinstelling voor crawlers om uw pagina te indexeren en te volgen.
Waarom zou je deze metatag moeten gebruiken? Het kan zijn dat u enkele pagina’s op uw site heeft die noodzakelijk zijn, maar inhoudelijk vrij beperkt. Je wilt niet per se dat ze worden geïndexeerd in de zoekresultaten, maar ze zijn nog steeds belangrijk voor de site, dus je kunt een noindex -tag gebruiken om te voorkomen dat ze in de SERP’s verschijnen.
Google vereist ook dat links onder bepaalde omstandigheden nofollow zijn. In 2016 heeft het bijvoorbeeld een richtlijn uitgevaardigd aan bloggers om links die ze hebben opgenomen als onderdeel van een productrecensie niet te volgen, omdat “deze links niet organisch tot stand komen”. Als u een individuele link wilt nofollowen, kunt u dit bereiken door rel=”nofollow” toe te voegen aan de link-HTML.
Als u echter alle links op een bepaalde pagina gewoon wilt nofollowen, kunt u dit bereiken met de robots-metatag.
4. Alt tags
Zoekmachines en andere robots kunnen geen afbeeldingen interpreteren, maar afbeeldingen kunnen een cruciale rol spelen in hoe mensen een bepaalde webpagina interpreteren. Alt-tags lossen dit op door tekst aan te bieden die door de zoekmachines wordt gelezen. Wanneer Googlebot of andere crawlers van zoekmachines een pagina inspecteren, dragen afbeeldingen met correct opgemaakte alt-tekst bij aan hoe de pagina wordt geïndexeerd en waar deze wordt gerangschikt.
Een alt tag kan ook een tekstalternatief voor afbeeldingen zijn dat wordt weergegeven als de afbeelding niet laadt, of wordt voorgelezen door een schermlezer. Het vertelt zoekmachines ook wat die afbeelding moet voorstellen.
Blijf up-to-date binnen het SEO landschap
Het SEO landschap is altijd in ontwikkeling. Om het laatste nieuws op het gebied van SEO te leren adviseer ik om mijn blog te volgen of bekende SEO websites raad te plegen als:
Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met me op.